שאלות נפוצות

כל התשובות לכל השאלות שלך….

יש לך עוד שאלות?! מוזמנת לשלוח לנו דרך “צרי קשר”

לימוד

קשה לתאר במילים הוויה שלמה של רגש, לימוד ועשייה. המדרשה היא מקום חי ונושם. בכל זאת נאמר כמה מילים על המדרשה.

אחד הדברים המייחדים את הלימוד במדרשת נשמת הוא האיזונים. איזון בין לימוד עצמי / בחברותות, לבין השתתפות בשיעורים; איזון בין לימוד בקיאות ו’הספק’, לבין לימוד בעיון מתוך הקשבה פנימית והתבוננות; איזון בין יראת שמים ומחויבות עמוקה להלכה, לבין כנות, אותנטיות ויצירתיות; איזון בין מחויבות ללימוד, לבין מחויבות לחברה ולקהילה.

במדרשת נשמת תפגשי צוות מגוון של רבנים ומלמדות שמאמינים בך וביכולתך לצמוח ולגדול בחכמה וביראת שמים.

לימוד הגמרא תופס מקום משמעותי בשבוע. הגמרא היא יסוד היסודות של כל התורה שבעל פה, ולכן נודעת חשיבות רבה להקניית כלים ללימוד גמרא עצמאי. יש סיפוק עצום ושמחה והנאה גדולה בלימוד גמרא, ואנו בוחרים מסכתות שמשיקות לחיי התלמידות ומעסיקות אותן. מעבר לכך, הלימוד בתחומים אחרים (פרשנות, הלכה, מחשבת ישראל וחסידות), מבוסס במידה משמעותית על הגמרא, ועל-מנת להעמיק בהבנתם, נדרשת יכולת לימוד גמרא. אם רצונה של הבת להתחבר לשרשרת הדורות של היהדות, להתפתח בעבודת ה’ שלה, ולהבין מבפנים את ההתרחשות של בית המדרש, הדבר יצלח דרך כניסה לעולם התלמוד.

לא. למדרשה מגיעות בנות עם רקע שונה בלימוד גמרא, חלקן בעלות ידע קודם וחלקן לא פתחו גמרא מעולם. תוך זמן קצר כולן מצליחות להשתלב בלימוד.

לימודי הגמרא בנשמת מתנהלים לפי שיטה מיוחדת מאד, אך כדי להבין במה הם מתייחדים מוטב שתקפצי לביקור במדרשה…

יום הלימוד מתחיל בשיעור, ללא הכנה מוקדמת. לעתים מתקיימים מספר שיעורי בחירה במקביל, על-מנת לאפשר לימוד בחוג מצומצם ואינטימי, ועל פי נטיית ליבה של הלומדת. לאחר מכן, מתכנסים בבית המדרש לסדר הכנה בחברותות לקראת שיעור הבוקר, שהוא בגמרא או בהלכה. אחת לשבוע, מתקיימת שיחה שבועית מאת ראש המדרשה בעניינא דיומא שבמדרשה ומחוצה לה.

אחר-הצהריים מתקיימים שיעורים בפרשת השבוע, תנ”ך ומחשבה, וכן בית מדרש חברתי אחת לשבוע. חלק משיעורים אלה מלווים גם הם בסדר הכנה בחברותות.

סדר ערב עוסק בדרך-כלל בלימודי בקיאות, וכן בשיעור המסדר את לימוד ההלכה על ציר הסטורי.

בהפסקות ולאחר סדר ערב, מתכנסות חבורות שעוסקות בדרך-כלל בשאלות אישיות בנושאי אמונה, תפילה ומידות. אלה קבוצות קטנות של 4 עד 12 תלמידות שיושבות במפגש קבוע עם רב או איש צוות אחר, כדי ללמוד יחד ולדון ברעיונות ובהשלכות המעשיות בצורה אישית. כמו כן מתקיימים חוג פרשת-שבוע, סדנת כתיבה יוצרת ועוד.

הלימוד במדרשה מחובר לחייך בכל המובנים. שיעורי הגמרא מעוררים ומלבנים שאלות קיומיות, וכן קבוצות קטנות של בנות יושבות תכופות בחוגים ובחבורות עם רבנים. כך, במהלך השנה מתרחש תהליך אישי של בירור דעות ועמדות ובניין אישיות רוחנית אותנטית. חברי צוות רבים מקדישים שעות קבועות מדי שבוע לשיחות אישיות עם בנות.

המערכת בנויה מתוך הבנת עולמה של תלמידת שיעור א’, על-מנת להקיף את תחומי לימוד התורה המרכזיים. קיימים שיעורי בחירה, בסגנונות, ברמות ובתחומים שונים. בית המדרש תמיד פתוח ללימוד בחברותות וללימוד אישי, ורבנים שמחים להתגייס להנחיית לימוד זה.

חברה

במהלך השנה, יש גם שבתות מדרשה וגם שבתות לשיעור א’ בלבד, בתדירות של אחת לשבועיים. אנו חוגגים יחד במדרשה את שבת שובה, ליל הושענה רבה ושמחת תורה, חנוכה, ט”ו בשבט, פורים, יום העצמאות, יום ירושלים, ושבועות. כך נוצרת חבורה משפחתית, תוססת, לומדת ומתבוננת, אשר יוצרת יחד ביטוי חי לתורה הנלמדת.

המדרשה שוכנת בשכונת פת הירושלמית, שהיא שכונה מעורבת. במדרשה יש נושאת משרה המוגדרת כ’רכזת קשרי שכונה’, אשר בתפקידה ליצור תנועה דו-סטרית בין המדרשה והקהילה, בעיקר דרך פעילות קהילתית עניפה מצד תלמידות המדרשה.

הקב”ה מקבץ בדורנו את נידחי ישראל אחרי אלפיים שנה, ואנו מאמינים שאחריותנו ליהפך לעם אחד וליצור מרקם חברתי מחודש אחרי אלפיים שנות גלות. במדרשה שלנו לומדות ב”ה בנות מרקעים מגוונים, וכן יש בנות בשיעור המשך (שעור ב’-ג’-ד’) בשלבי לימוד שונים. כולן חוברות יחד בקהילה חמה ומשפחתית, גם לפעילות החברתית וגם בלימוד משותף בבית המדרש החברתי, וכמובן בדירות המשותפות.

אנו ממליצים להיבחן לפני או אחרי שנת המדרשה, על-מנת להקדיש את מלוא הכוחות לשנת לימוד תורה היקרה מפז. אם תלמידה בכל זאת מעוניינת להיבחן, אנו ממליצים לעשות זאת בחודש אלול, על-מנת לא לפגוע בתהליך המתרחש במהלך השנה. אך בסופו של דבר, אנו כן מאפשרים לבת לעשות פסיכומטרי בכל מועד שתבחר, בתיאום עם ראש השיעור ובכפוף להמשך לימוד מינימלי גם בתקופת ההכנה. 

כדי לאפשר גם שנת מדרשה משמעותית וגם את הצורך בהשתתפות קורס הפסיכומטרי, מתקיים במדרשה קורס פסיכומטרי של מפעיל חיצוני. שבו בנות המדרשה לומדות יחד בחבורה וניגשות למועד חנוכה. 

ניתן לעבוד רק בזמנים בהם התלמידה אינה נמצאת במדרשה, בימי ראשון בבוקר, בימי שישי ובמוצאי שבת.

קבלה

תקופת השירות הלאומי או הצבאי היא תקופה מבגרת ומעצבת. הלימוד בשיעור א’ מיועד לבנות ששרתו לפחות שנה אחת. רוב בנות שיעור א’ הן בוגרות שירות, אך איננו נועלים דלתנו בפני בוגרת שמינית.

אנו ממליצים לבקר במדרשה על-מנת להתרשם באופן בלתי אמצעי. תוכלי לבוא בימים פתוחים שמתקיימים במהלך השנה, או לבקר ביום אחר בתיאום מראש. במהלך הביקור תוכלי גם להתראיין ולמלא טופס הרשמה. ניתן למלא טופס הרשמה מקוון. בנות המשרתות בחו”ל תוכלנה להירשם בטופס המקוון ולסדר ראיון קבלה בסקייפ.

פנימיה

מדרשת נשמת ממוקמת בקמפוס יפהפה בשכונת פת בירושלים, ברחוב ברל לוקר 26א.

במדרשת נשמת מעבר לבית המדרש, קיימת קהילה חמה. חלק ממשפחות הצוות מתגוררות בקמפוס ומנהלות בית פתוח לתלמידות, בשבתות ובמהלך השבוע. בכל דירה, מתגוררות יחד בנועם ובחום בנות מתוכניות שונות. המדרשה מספקת ארוחה בשרית (או צמחונית) חמה מידי יום, והבנות מכינות ארוחות בוקר וערב חלביות בדירותיהן. פעם בשבוע מתקיימת ארוחת ערב דירתית מהנה ומגבשת.

קו 22 עוצר ליד המדרשה, ממרכז העיר יורדים בתחנה ברל לוקר – מדרשת נשמת.

הקווים הבאים מגיעים לרחובות הסמוכים למדרשה: קו 18 – מתחנה מרכזית יורדים בתחנה הראשונה ברח’ קנאי הגליל. קווי 14/32 – מתחנה מרכזית יורדים בתחנה פת – דב יוסף.  קו 12 – מכיוון קריית מנחם יורדים בתחנה פת – ברל לוקר.

המגורים המשותפים מהווים חלק מרכזי ומצמיח בשנת המדרשה ולכן איננו ממליצים על מגורים מחוץ למדרשה. במידה שהתלמידה מעוניינת בכל זאת בכך, הדבר אפשרי, אך יש להעלות זאת בראיון עם הרב.

צרו איתנו קשר גם באמצעות הוואטצאפ