מקןר ראשון: לתת להן מה שלי לא היה

20 ליולי 2013, מוסף 'שבת' – מקור ראשון, רחלי ריף

המכון להכשרת יועצות ההלכה שהקימה חוגג שתים עשרה שנים ומאות בוגרות, והיא כבר חולמת על השלב הבא: תפקיד קהילתי לנשים שכר. הרבנית חנה הנקין עושה מהפכות בשקט

"פנתה אלינו אישה מיישוב בצפון. היא סיפרה שבעלה בתפקיד מבצעי פיקודי בצבא, ומגיע הביתה לעתים רחוקות. היה לה התקן תוך רחמי שגרם לכתמים. בכל פעם שבעלה הגיע הביתה היא הבינה שהיא אסורה עליו. הם הגיעו למצב שבו לא היו ביחד שבעה חודשים! בעלה סוף-סוף מגיע הביתה, הילדים קופצים עליו מרוב שמחה, והאישה עומדת מרחוק בסלון ומנופפת לו לשלום.

"יועצת ההלכה עזרה לה להבין מהו כתם שאוסר ומהו לא. היא הבינה שבחלק מהפעמים היא החמירה על עצמה ללא צורך. לפני שפנתה ליועצת ההלכה היא התביישה לחשוף את המצוקה הגדולה שלה ולא פנתה לרב. כשהיא פנתה ליועצת היא יכלה לדבר איתה בנחת, לפרוט את המצוקה לפרטיה. היועצת עזרה לה והיחסים בין בני הזוג הפכו בריאים יותר. האישה הזו גם כך נמצאת במצב לא פשוט – היא מגיעה לבד לאספות הורים, מטפלת לבד בילד החולה, מנהלת לבד את הבית; והכול מתוך נתינה למדינה. להוסיף לזה גם בעיות בטהרת המשפחה ללא צורך? זו דוגמה לסיפור הצלחה שלנו".

הסיפור הזה, שאותו מספרת הרבנית חנה הנקין בהתרגשות עצומה, ממחישה רק אחת מהבעיות הרבות שעולות בנושא טהרת המשפחה. נושא סבוך והרה גורל, בהיותו מסוגל לבנות משפחות ולהחריבן. הבעיות רוחשות מתחת לפני השטח, מושתקות וכמוסות, מעצם קיומן במרחב האינטימי של בני הזוג. אנו רואים זוגות צוחקים ומחייכים, ולא יודעים מה קורה בבית פנימה. הדברים נעשים מסובכים יותר כאשר הבעיות מתנגשות עם ההלכה, ומצטרף גורם שלישי – הרב. כשאישה צריכה לשאול דמות גברית סמכותית שאלה אינטימית, הדבר, לעתים, קשה מנשוא. קשה עד כדי אי שאלת הרב; קשה עד כדי החמרה שאינה לצורך, שיכולה להביא לתסכולים רבים, לבעיות בבית ולאי פריון; קשה עד כדי חיפוף בקצוות, או אי קיום ההלכה. את כל אלו יועצות ההלכה מבקשות למנוע.

צרו איתנו קשר גם באמצעות הוואטצאפ